Platja de Canyelles
TIPUS: Platja
ENTORN: Semiurbà
ORIENTACIÓ: Sud
LONGITUD: 264m.
AMPLADA MITJANA: 17m.
TIPUS DE SORRA: Molt gruixuda
PENDENT ENTRADA A L'AIGUA: Suau
CAMÍ DE RONDA: Si
TRANSPORT PÚBLIC: Si
EMBARCACIÓ TURÍSTICA: Si
ACTIVITATS NÀUTIQUES: Si
ACTIVITATS SUBAQUÀTIQUES: Si
ABALISAMENT: Si
APARCAMENT: Si
ACCÉS PER A DISCAPACITATS: Si
TEMPERATURA MIJANA (ºC)
JUNY: 19ºC JULIOL: 20ºC AGOST: 22ºC SETEMBRE 21ºC
CAP DE RAS
Topònim que indica un indret baix i descobert. El vocable ras és emprat per comparació estricta entre els promontoris circumdants que precisament destaquen per l’alçada . Lloc de fitació mil·lenària entre els dominis monàstics de Sant Quirze de Colera i Sant Pere de Roda. [Plujà i Canals, Arnald : Estudi del Cap de Creus : La costa : Diccionari toponímic, etimològic i geogràfic ]
Davant de les platges i cales d’aquest sector s’hi practicaven la pesca de l’encesa [ Farella : 5 ] , el palangre, les soltes, el batre i el reganar .
El palangre és un ormeig dels anomenats de cordill i hams ; mentre que les soltes formen part de les anomenades arts de fons que estan formades per xarxes rectangulars que es deixen fondejades perquè s’hi enredin els peixos. El batre consisteix a pescar amb xarxa en llocs de roques, fent sortir el peix avalotat amb els rems o a cops de rocs tirats a l’aigua. Reganar es pescar amb fitora de nits amb llum.
El palangre
El palangre és un ormeig basat en una corda mare, de la qual pengen uns fils més prims que porten muntat un ham, les anomenades braçolades, de tal manera que formen un mateix art que es fondeja i lleva una sola peça, però que alhora permet diversificar un gran nombre de captures. Segons les mesures, també s’anomenaven palangret o palangró. Hi ha diverses variants segons el lloc de col·locació (palangres de fons, de semifons, de terra, a penjar o de superfície ).
Els palangres s’escaven amb xufanguet o amb pop bullit, calamars, cogombre de mar,, musclos o petxines i també amb esquer viu (sonso preferentment ).
El palangre de fons és una modalitat de pesca exclusiva de la zona del golf de Lleó i està dirigida principalment a la captura del lluç demersal.
Les soltes
Les soltes són un ormeig de xarxa que es cala verticalment al fons del mar amb una pedra a cada extrem i es fondeja amb una sirga i un gall. Serveix per a interceptar el pas de peixos o crustacis i mol·luscs. Pot fer-ho una sola persona i, per tant , les embarcacions eren de petites dimensions.
Les soltes es calen, tant en fons roquers i d’alguer com en sorral, cap a la caiguda del sol o a la matinada i es lleven abans de la sortida del sol
Bibliografia :
BOIX, Lurdes : Pescadors de Catalunya, converses amb gent de la mar ; Generalitat de Catalunya, Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, 2003.
ROIG, Emerencià : La pesca a Catalunya, Noray, 1996
SALA i LLOBERAS, Joan, DOMÈNECH i MONER, Joan : La pesca, Diputació de Girona i Caixa de Girona, 1994.